Is thee gezond?

Is thee gezond?

Thee heeft verschillende positieve effecten op je gezondheid. Overmatig theedrinken is echter minder gezond. Voor alles in het leven geldt; drink met mate. Daarnaast maakt het ook uit welke theesoorten je drinkt. Wat is er nou wel gezond op het gebied van thee en wat niet? Wij leggen het aan je uit in deze blog en geven je de do’s en don’ts op theegebied.

Heeft thee een positief effect op je gezondheid?

In Nederland kennen wij verschillende soorten thee zoals groene en zwarte thee, maar ook kruiden en vruchtenthee. Groene en zwarte thee worden gemaakt van gedroogde bladeren van de theeplant Camellia Sinensis. Zowel groene als zwarte thee hebben verschillende positieve effecten op de gezondheid. Zo verkleinen ze de kans op een beroerte, zorgen ze voor een lagere bloeddruk, verlagen ze het cholesterol en verkleinen ze het risico op diabetes type 2. En daarnaast helpt thee drinken ook om per dag genoeg vocht binnen te krijgen. Je kunt dus stellen dat thee tot op zekere hoogte gezond is. Echter moet je net als alles in het leven thee drinken met mate. Het advies voor volwassenen is om 3 tot 5 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken.

Groene en zwarte thee bevatten cafeïne

In zwarte en groene thee zit cafeïne. Echter is de hoeveelheid cafeïne die in een kopje thee zit aanzienlijk minder dan in een kopje koffie. Een kopje thee bevat ongeveer 30 mg cafeïne en een kopje koffie 85 mg cafeïne. Het advies voor een volwassene is om niet meer dan 400 mg cafeïne binnen te krijgen per dag. Thee bevat dus wel cafeïne, maar zodra je er niet teveel van neemt is het niet schadelijk voor de gezondheid. Voor kinderen en zwangere vrouwen geldt een ander advies. Zwangere vrouwen kunnen beter niet meer dan 4 kopjes thee per dag drinken. En kinderen onder de 13 jaar niet meer dan 2 kopjes per dag. Let dus goed op of er cafeïne in de thee zit die je drinkt. En baseer daar je hoeveelheid kopjes per dag op.

Welke thee kun je onbeperkt drinken?

Thee met cafeïne kun je beter niet onbeperkt drinken. Echter zijn er ook theesoorten die geen cafeïne bevatten. Dit zijn namelijk de kruiden- en vruchtenthee soorten die vanzelfsprekend niet zijn gemengd met groene of zwarte thee. Kruidenthee is een theesoort die niet wordt gemaakt van de theeplant. Waar wordt kruidenthee dan wel van gemaakt? De naam zegt het al; van kruiden. En naast kruiden worden deze theesoorten gemaakt van andere planten, vruchten, specerijen of bloemen. Voorbeelden van kruiden theesoorten zijn; kamillethee, muntthee en gemberthee. Zolang een theesoort niet is vermengd met zwarte of groene thee kun je de theesoort onbeperkt drinken. Echter bevatten alleen zwarte en groene theesoorten de gezondheidsvoordelen zoals hierboven beschreven. Wil je gezond bezig zijn en onbeperkt thee drinken? Drink dan maximaal 5 koppen groene of zwarte thee per dag en vul de rest van de 2 liter vocht per dag aan met thee zonder cafeïne. Zo krijg je voldoende vocht binnen, kun je onbeperkt genieten van thee en heb je wel de gezondheidsvoordelen te pakken.

Je favoriete thee drinken uit een design theeglas?

Nu je hebt geleerd dat thee drinken gezond is, ben je natuurlijk van plan heel veel kopjes thee te gaan drinken. En niets drinkt lekkerder dan een mooi, groot en handig theeglas. Wist je dat je ook zelf een theeglas kunt ontwerpen? Laat bijvoorbeeld je naam graveren in een theeglas of zet er een leuk zinnetje op. Zo wordt het nog makkelijker en leuker om elke dag voldoende vocht binnen te krijgen. 

Winkelwagen